Rioolkeuringen

Keuring riolering

Huishoudelijk & Niet-huishoudelijk

Scheiding afvalwater & regenwater 

Het is van groot belang dat ons afvalwater en regenwater van elkaar wordt gescheiden. Ons rioleringssysteem is daarom opgesplitst in een vuilwater- en een regenwaterriolering. Bij hevige regenval worden op die manier overstromingen vermeden. Het overvloedige regenwater komt dan namelijk niet nog eens samen met het afvalwater waardoor het rioolnetwerk minder belast is. 

Meer info

Waarom?

Dankzij een gescheiden riolering wordt het regenwater niet met vuil afvalwater vermengd. Wanneer de scheiding niet optimaal gebeurt, wordt het afvalwater te proper waardoor de waterzuiveringsinstallaties het hoge debiet niet aankunnen en minder efficiënt werken.

Wanneer?

1. Bij nieuwbouw of renovatie
2. Aanvraag bijkomende aansluiting
3. Plaatsing van een “IBA” (individuele sanering)
4. Na vaststelling van een inbreuk
5. Bij de aanleg van een gescheiden riolering op het openbaar domein (afkoppelingsproject). Niet van toepassing als er een keuring voor nieuwbouw of renovatie werd uitgevoerd in de afgelopen vijf jaar.
6. Als er herstelmaatregelen genomen werden naar aanleiding van een voorafgaande niet-conforme keuring van de privéwaterafvoer (herkeuring).

Wat?

Bij een rioolkeuring wordt gecontroleerd of
1. De scheiding van het afvalwater van het regenwater correct wordt uitgevoerd
2. Daken, oppervlakte-infiltratie en oppervlaktedrainage correct aangesloten werden 3. Er een hemelwaterput en septische put aanwezig is. (De goede werking ervan behoort niet tot de keuring).

Documenten?

Volgende documenten dienen bij een rioolkeuring voorgelegd te worden:
1. Rioleringsplan
2. Onderdelenlijst
3. EAN-code rioleringsaansluiting (enkel bij rioolbeheerder Fluvius)

Niet tevreden?

Bent u ontevreden over een keuring door een door AquaFlanders erkende keurder? Dan moedigen we u in eerste instantie aan om in dialoog te gaan. Komen jullie er niet uit, dan kan u via de website van AquaFlanders een klacht indienen.